Öne Çıkan

Transeksüel model Quinlivan, Chanel’in yeni yüzü oldu

Trans model  Teddy Quinlivan  Chanel’in yeni yüzü oldu. Daha önce de birçok markanın kampanya yüzü olan model, Chanel Beauty ile kariye...

Popüler

19 Eylül 2015 Cumartesi

Sosyal medyada “homofobik” olduğu yönünde söylentiler çıkan Savoy Bistro‘nun işletmecisiyle sizler için görüştüm.
Savoy Bistro, Ankara-Kızılay’da, Meşrutiyet Mahallesi, Konur 1 sokak numara 8/8’de şirin mi şirin bir LGBTİ “Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks”  kafedir.
Sokaktan yukarı doğru baktığımda beni selamlayan Savoy Bistro tabelasının üzerindeki pencerelerde, gökkuşağı renklerinin kullanılması ve arkadaki led tabeladan caddeye göz kırpan “LGBTİ” sembolleri, göze hoş görünüyordu.
Mekana girer girmez dikkatimi çeken ilk şey “leopar desenli” duvar kağıtları oldu.. Bir an yanlışlıkla Nur Yerlitaş’ın atölyesine geldiğimi düşündüm fakat işletme sahibi Ali Bey’i görünce, doğru yerde olduğumu anladım..
Mekanda dikkatimi çeken diğer bir şey; rengârenk kağıt parçalarına yazılmış kısa notların iliştirildiği yapay ağaç..
İşte Ali Şahin Aras’la yaptığım samimi sohbetten sizin için derlediğim o özel anlar:
ANIL: Merhabalar; diğer sorularımıza geçmeden önce şahsi olarak bu “Gökkuşağı Ağacı” fikrinin nasıl doğup-geliştiğini öğrenebilir miyim?
ALİ BEY: Öncelikle “dilek ağacı” diye başladık.. İlk burayı açtığımızda; LGBTİ bireylerinden oluşan bir müşteri portföyümüzün olacağını hiç düşünmemiştik.. Fakat zamanla mekanımıza gelip kendilerini rahat ve güvende hisseden LGBTİ’lerin katkılarıyla; dilek ağacımız, gök kuşağı renkleriyle bezendi..
ANIL: Kaç yıldır Savoy Bistro’yu işletiyorsunuz? Ortağınız/ortaklarınız var mı?
ALİ BEY: Yaklaşık iki yıldır bu müesseseyi eşimle beraber çalıştırıyorum.
ANIL: Aile olarak böyle bir mekan işletmek nasıl bir duygu?
ALİ BEY: Ailece işlettiğimiz bu mekanda, tek amacımız, gelen müşterilerimize lezzetli yiyecekler ve içecekler sunarak, kaliteli vakit geçirmelerini sağlamak..
Ben evli ve iki çocuk babasıyım.. Oğullarımdan biri kamu çalışanı, diğeriyse Hacettepe Üniversitesi’nde eğitim görüyor.. Her ikisi de işletmemizin LGBTİ dostu olduğunun bilincinde ve kendileri de zaman buldukça burada bize yardımcı oluyorlar.
Ailemin LGBTİ dostu olması ve LGBTİ’lere saygı duyması gurur verici..
ANIL: İki yıldır bu işi yaptığınızı söylediniz; peki LGBTİ temalı bir mekan işletmek Ankara gibi bir yerde zor olmadı mı?
ALİBEY: Başlangıçta çok zor oldu.. Öncelikle akraba çevresi, eş-dost çevresi, yıllarca bu bölgede bulunan konur esnafı vb. olmak üzere epey bir tepki aldım.. Aldığım tepkilerden bazıları; “Sen de mi geysin? Eşcinsel misin? İbne misin!” vs… Fakat bunlar beni yıldırmadı; LGBTİ’lerin de birer insan olduğunu biliyorum.. Kızılay gibi merkezi bir yerde (konur 1 sokak 8/8), böyle bir işletmenin açılması gerekliydi. Yıllardır Ankara’da bu eksikliğin olması beni üzdü. Her medeni ülkede olduğu gibi; “Neden Türkiye’de de böyle bir yer olmasın?” diye düşünerek, tüm zorluklara karşı bu işletmeyi açtık..
ANIL: Görünüşe bakılırsa biz LGBTİ’lerin aldığı tepkilerden pek farkı yok sanırım.. (Burada beraber gülüyoruz..)
ANIL: Peki genelde ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz? Hiç esnaftan tehdit aldınız mı?
ALİ BEY: Evet, aldım tabii.. Burası eşcinsellerin geldiği bir mekan olduğu için; “fuhuş yapılıyor, insan pazarlanıyor…! diye düşündüler.. Bu işi yaptığım için kapıma gelip bir kaç kere haraç dahi isteyen oldu; fakat gerekli cevabı alıp geri döndüler..
Daha sonraları gelip; “İyi ki burayı açtın da bizim başımızdan aralandılar!” diye teşekkür eden insanlıktan bihaber esnaflar da olmadı değil..
Herkese tek tek yılmadan cevabını verdim ve öyle gönderdim. Bu benim öncelikli olarak insani görevim.. Mekanıma gelen herkes huzur ve güven içinde oturabilmeli. Bunu sağlayabiliyor olmak ayrı bir mutluluk.
Fakat baskılar devam ediyor.. Bulunduğumuz bina içerisinde, başta yönetim olmak üzere, diğer esnaflar tarafından ilginç bir şekilde tepki alıyoruz.. Hala burada olmamı istediklerini düşünmüyorum.. Kaldı ki sokağın ve civarın da tek LGBTİ bistrosuyuz. Örneğin asansörümüz bozuldu; bu durumu diğer esnaflarla görüşüp “Ne yapabiliriz?” diye danıştım.. Kimse yardıma yanaşmadı.. Sanıyorlar ki; mekanımıza gelen insanlar, asansör bozuk diye gelmekten vazgeçecekler… Tüm bu olumsuzluklara rağmen; mekanımız giderek artan bir müşteri potansiyeliyle, gök kuşağının tüm renklerini ağırlamaya devam ediyor.
ANIL: Gerçekten de çok ilginç durumlar.. Aslında ilginç de değil.. Yine de insan “Artık kabul etseler ya bizleri!” diye iç geçirmeden edemiyor..
Bu arada mekanınıza gelen eşcinsel bireylerin birbiriyle ilişkileri nasıl? Herhangi bir sorun yaşanıyor mu?
ALİ BEY: LGBTİ’nin düşmanı LGBTİ! Bu sözümü sakın ola yanlış anlamayın; fakat geliyorlar buraya, herkesin kendi masası var.. ve Yine de bir şekilde münakaşaya giriyorlar..
ANIL- Peki böyle durumlarda ne tür uyarılarda bulunuyorsunuz?
ALİ BEY: Onlara, birbirleriyle iyi geçinmelerini, birlik olmalarını söylüyorum.. Dışarıdan aldığımız tepkilere karşı daha güçlü bir duruş sergilemek adına, LGBTİ’nin kendi içinde birlik olması hakikatten de önemli bir mevzu.. Huzur istiyorsak, huzur vermeliyiz.
ANIL: Heteroseksüel bir birey olarak; LGBTİ mekan işletme fikri nasıl doğdu?
ALİ BEY: Burayı biz devraldığımızda; bizden önceki müessesenin kendi müdavimlerine uyguladıkları programı, aynı şekilde devam ettirmeye başladık.. Bizden önceki müesseseden devraldığımız bu müdavimler arasında yazarlar, şairler, sanatçılar gibi “insani değerlere fazlasıyla sahip” bireylerle beraber, mekanımıza, LGBTİ’ler de gelmeye başladı.. Zamanla mekanımız başlardakiheteroseksüel ağırlıklıyapısından, “LGBTİ dostu” bir mekana dönüştü.. Şimdilerde “% 90 LGBTİ ağırlıklı” müşteri potansiyelimiz var..
ANIL: Peki mekanınıza gelen heteroseksüel müşterilerinizin, eşcinsel bireylere karşı, tavrı ne şekilde oluyor?
ALİ BEY: Gayet olumlu oluyor. Çünkü biliniyor ki burası LGBTİ dostu bir mekan. Gelenler de bunu bilerek geldiklerinden ötürü çoğunlukla LGBTİ’yi anlayıp destekleyen bireyler oluyor.
Bunun dışında seks işçiliği yapmak isteyen eşcinseller ya da bu kişilerden faydalanmak isteyen diğerlerine müsamaha göstermiyoruz. Sonuçta mekanımız; arkadaşlarıyla/ailesiyle güzel vakit geçirmek isteyenler için veya arkadaş edinmek, olmadı yalnız vakit geçirmek vs. isteyenler için var. Her şeye müsaade etmek; herkesin huzuruna kastetmektir. Kimse kimsenin huzuruna kastetmemeli; aksi takdirde gereken uyarıyı yapmak, bizim, müşterilerimize karşı sorumluluğumuzdur.
Mekanımızda öpüşen-sarılan çiftlere kesinlikle saygılıyız. Fakat kimi zaman bu saygı suistimal ediliyor ve bazı müşterilerimizbir mekandaolduklarını unutabiliyor.. Böyle durumlarda onları ikaz etmek durumunda kalabiliyoruz.
Ayrıca gördüğün gibi mekanımızın pencereleri doğrudan karşıdaki bina ve mekanlara bakıyor.. Bu yüzden müşterilerimizin, özellikle cam kenarında otururlarken, biraz daha dikkatli olmalarını rica ediyoruz.. Bu tür olaylar, mekanımızı ve de müşterilerimizi hedef haline getirebilir diye endişeliyiz; yoksa insanların birbirini sevmesine kesinlikle karşı değiliz.
ANIL: Bu arada menünüze bakıyordum da, diğer LGBTİ mekanlarında gördüğüm fahiş fiyatlar sizin mekanınızda yok.. ve Ayrıca şu anda gördüğüm kadarıyla LGBTİ’nin tüm harflerine eşit davranılan bir mekan burası.. Bunun için ayrıca teşekkür etmek istiyorum..
Hafta içi ve hafta sonu hangi gün ve saatlerde açıksınız?
ALİ BEY: Değerli Savoy dostlarına daha iyi hizmet verebilmek için haftada bir gün izin yapıyoruz. Bu yüzden PAZARTESİ GÜNLERİ KAPALIYIZ.
Haftanın 6 günü 14:00-24:00 arası açığız..
Savoy Bistro’da;
Kareoke, canlı müzik, maskeli partiler, pijama partileri, sıra geceleri vb. etkinlikler düzenliyoruz.
Ayrıca; dileyen LGBTİ’ler kendi aralarında söz-nişan, yaş günleri ve yıldönümleri gibi özel günlere dair etkinliklerini; 30 kişilik özel odamızda (ön rezervasyonlu olarak), kutlayabiliyorlar..
ANIL: Mekanınızın herhangi bir yaş sınırı uygulaması var mı?
ALİ BEY: Mekanımızda alkol satışı yapıldığı için; 18 yaş altı bireyler, lokalimizde, saat 18:00’a kadar bulunabilirler.
Bunun harici herhangi bir yaptırımımız yoktur. Kendini bilen herkese kapımız açık.
ANIL: Ankara’da sizin gibi başka mekanlar açılması durumunda; ne düşünürdünüz?
ALİ BEY: Biz ailece LGBTİ dostuyuz, ve LGBTİ’ye saygı duyuyoruz.. Keşke SAVOY BİSTRO gibi bir çok mekan açılsa da; eşcinsel bireyler için seçenekler artsa.. Bizim gibi mekanların artması; LGBTİ görünürlüğüne katkı sağlayacağından ötürü, sonuna kadar destekleriz.
Hem ne diyorduk “LGBTİ” tüm harfleriyle bizimdir, bizdendir.
ANIL: Değil mi ama? “Turuncu”suz bir gökkuşağı, gökkuşağı değildir :)
LGBTİ bir mekan işletmek denildiğinde aklınıza gelen ilk üç kelime nedir?
ALİ BEY: Saygı, Sevgi, Eşitlik.
ANIL:Size göre LGBTİ mekan işletmenin en güzel yanı nedir?
ALİ BEY: Ben de bir baba olarak, çocuklarımdan birinin veya ikisinin de eşcinsel olabileceğini düşündüm ve “Olduğu zaman benim yapmam gereken nedir?” diye sordum kendime. Yapım gereği ben devrimciyim. Ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe karşıyım.. Dolayısıyla bütün insanların eşit haklara sahip olduğu bir ortam yaratmak istiyorum. Bunun için çabalıyor olmak, bu işin en güzel yanı.
ANIL: Ne güzel söylediniz.Bize vakit ayırdığınız için çok teşekkürler..
Yaklaşık üç saat süren tatlı bir sohbetin ardından; içtiğim kolanın parasını ödeyerek Ali Bey’e veda ettim..
Bu güzel görüşme için kendisine çok teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder